آموزش برق صنعتی و ساختمانی

راهنمای خرید انواع کابل

راهنمای-خرید-انواع-کابل

راهنمای خرید انواع کابل بلاگ افزار مرجع تخصص آموزش علوم و فنون مهندسی

در این مقاله به بررسی انواع کابل برق به همراه نکات خرید  و معرفی انواع کابل می پردازیم

هر نوع هادی كه بتواند جریان برق را از خود عبور دهد و توسط موادی نسبت به محیط اطراف خود عایق شده باشد به طوری كه ولتاژسطح عایق نسبت به زمین برابر صفر بوده و خود هادی نسبت به زمین دارای ولتاژ فازی باشد را كابل می گویند.

تاریخچه ساخت کابل برق در ایران و جهان

اولین کابل برق در سال ۱۸۷۶ با روکش لاستیکی تولید شد که در آن چند رشته سیم مسی را به هم تابیده و از نوعی کائوچوی طبیعی به نام «گوتاپرچا» به عنوان عایق استفاده میکردند. اوایل دهه ۱۸۸۰ کابل هایی ساخته شد که با مواد نفوذ ناپذیر در برابر آب روکش می شدند. بعد از آن مواد دیگری رواج پیدا کرد. می توان گفت صنعت کابل سازی حدود ۱۲۵ سال قدمت دارد.

براساس مستندات موجود از همان سالهای ورود کارخانه برق امین الضرب به ایران در سال ۱۲۸۲ شمسی سیم های روکش دار و سپس کابل توسط همین شخص خریداری و وارد ایران شد.در سالهای اولیه توزیع جریان برق در کشور معمولاً سیمهای روکش دار به کمک مقرهای کوچک و سفیدرنگ قرقره مانندی بر روی دیوارها و سقف اتاقها و سالن ها نصب میشدند.

ساختمان كابل

هر كابل برق از سه قسمت هادی كابل، عایق كابل و غلاف كابل تشکیل شده است.

هادی کابل برق

قسمت اصلی کابل برق است كه جریان الكتریكی را هدایت می كند.جنس این هادی ها معمولا از مس و آلومینیوم است..حالت های مختلف هادی كابل را با علامت های اختصاری استاندارد شده نشان می دهند كه عبارتند از : حرف R نشان دهنده گرد بودن هادی است و حرف E نشان دهنده مفتولی تك رشته ای بودن هادی كابل بوده و هادی مثلثی شكل را با حرف S و هادی افشان یا چند رشته ای را با حرف M نشان می دهند.

عایق كابل

عایق از از مواد كاغذ های آغشته به روغن های مخصوص، مواد لاستیكی و مواد PVC تشکیل شده است.

غلاف كابل

غلاف، عایق كابل را در مقابل انواع نیروهای مكانیكی محافظت كرده و همچنین از نفوذ رطوبت به داخل كابل جلوگیری نمایند.این غلاف ها می توانند بسته به محل مورد استفاده انواع PVC ، آلومینیومی ، سربی و یا فولادی باشند.

کابل ها براساس نوع کاربردی که دارند بسیار متنوع هستند و به شکل های مختلفی در بازار یافت می شوند.

ساختمان و اجزای تشکیل دهنده کابل های مخابراتی کاملا با کابل های مورد استفاده در صنعت برق فشار قوی و ضعیف تفاوت دارند؛ اما به طور کلی کابل ها همواره از دو قسمت اصلی هادی و عایق تشکیل شده اند.

انواع کابل­ های الکتریکی

کابل ها دارای انواع مختلفی هستن که در ادامه بر اساس هشت پارامتر آن ها را تقسیم بندی کردیم:

سطح ولتاژ کابل برق

به طورکلی سه طبقه متفاوت بر اساس سطح ولتاژ تعریف می شود:
کابل های فشار ضعیف (Low Voltage Cables) که با علامت اختصاری LV مشخص می شوند شامل کابل های قدرت فشار ضعیف و کنترل و ابزار دقیق می شود و دارای سطوح ولتاژ 300/300 , 300/500 , 450/750 و 600/1000 ولت می باشد.
کابل های فشار متوسط (Medium Voltage Cables) با علامت اختصاری MV و نقطه کار بین یک تا 33 کیلوولت.
کابل های فشار قوی (high voltage cables) با علامت اختصاری HV و نقطه کار 63 تا 230 کیلوولت.
کابل های فوق فشار قوی (Extra High Voltage) با علامت اختصاری EHV و ولتاژ 400 کیلوولت به بالا.

نوع هادی و ساختار آن

معمول ترین هادی مورد مصرف در صنعت سیم و کابل مس و آلومینیم با خلوص زیاد (۹۹/۹۹ درصد برای مس و ۹۹/۶ درصد برای آلومینیم) است که به صورت آنیل شده و یا آنیل نشده از آن استفاده می شود.
ساختار هادی شامل هادی مفتولی، هادی استرند شده یا نیمه افشان و هادی افشان می باشد.

نوع عایق و روکش

برای عایق نمودن سیم و کابل برق از انواع پلیمر (لاستیک و پلاستیک) و کامپاندهای آن استفاده می کنند که معمولاً  خواصی مثل سختی، نرمی، دانسیته، دمای نقطه کار محیط، کم یا زیاد بودن ضریب دی الکتریک، مقاوم بودن در برابر سایش، روغن و دیگر مواد شیمیایی، مقاومت در برابر اشاعه شعله، کم دود بودن، فقدان هالوژن و… را در بر می گیرند.

کابل ها بر اساس نوع عایق و روکش شامل: عایق و روکش از نوع PVC پلی وینیل کلراید، پلی اتیلن ، XLPE، پلی پروپیلن ، نایلون ، پلی یورتان، کوپلیمرهای پلی استر، پلی تترا فلوئورو اتیلن ، پلی اتیلن ترفتالات، لاستیک طبیعی ، اتیلن وینیل استات، سیلیکون رابرو لاستیک کلروپرن می شوند.

تیغه بندی بر اساس حفاظت الکتریکی

برای تأمین میدان الکترواستاتیک شعاعی به منظور حفاظت کابل در برابر میدان های الکترومغناطیسی و پیشگیری از تأثیر یا ایجاد نویز و سایر امواج از حفاظ های الکتریکی استفاده به عمل می آید. انواع آن شامل اسکرین نوار مسی و آلومینومی و شیلد مسی و شیلد بافته شده مسی و آلومنیومی می باشد.

بر اساس حفاظت مکانیکی

برای محافظت کابل در مقابل صدمات مکانیکی شامل ضربه، سنگینی وزن، بریدگی و مقابله با جویدگی کابل توسط جوندگان و نیز حشرات مانند موریانه و… و به طور کلی در موارد کاربری بیرونی کابل، از انواع زره های فلزی استفاده می کنند.
انواع حفاظ های مکانیکی عبارتند از زره با سیم فلزی و زره با نوار فلزی

 تعداد رشته ها

تعداد رشته های کابل یکی دیگر از پارامترهای طبقه بندی به شرح زیر است:
کابل های فشار ضعیف (LV) که معمولاً از یک تا پنج رشته اند.
کابل های فشار متوسط (MV) یک یا سه رشته است.
کابل های فشار قوی (HV) یک یا سه رشته اند.
کابل های کنترل و ابزار دقیق معمولاً از ۳ رشته تا ۶۱ رشته می باشد.

انتقال قدرت

انتقال قدرت (جریان) به صورت های زمینی و هوایی یکی از کاربرد های کابل است. با این کاربرد کابل های قدرت LV، MV وHV طبقه بندی می شوند.

انتقال سیگنال

یکی دیگر از کاربردهای کابل می باشد. برحسب نوع سیگنال، کابل های کنترل، ابزار دقیق و انتقال داده ها طبقه بندی می شوند.

همچنین به منظور تأمین روشنایی و راه اندازی وسایل برقی در ساختمان ها، از سیم ها وکابل های سبک ساختمانی استفاده می نمایند که در زیر یا روی سطح نصب می شوند. این نوع کابل ها در تابلوهای توزیع، سیم کشی داخلی تجهیزات و وسایل برقی کوچک با تنش مکانیکی کم به کار می روند.

نکات خرید کابل برق

برای انتخاب و خرید کابل ها قبل از هر چیز نیاز است تا نکات مهم و اصول خرید آن را بدانیم در اینجا به برخی از این نکات اشاره خواهیم کرد
در انتخاب کابل های برق به دلیل اهمیت و وجود حساسیت های بالا لازم است تا نکات مهم انتخاب کابل های برق را بدانیم و در هنگام انتخاب و خرید تمامی آنها را در دستور کار خود قرار دهیم :
جریان مجاز، جریان مجاز کابل ها بر حسب مسافت، چند رشته ای بودن کابل ها، مقاومت الکتریکی کابل ها، افت ولتاژ کابل ها، قیمت کابل ها، دارا بودن نشان استاندارد و برند سازنده از جمله نکات مهم خرید کابل ها می باشند که باید به آن توجه کافی شود تا با توجه به کاربرد و میزان مصرف کابل بهترین انتخاب و خرید را داشته باشید.

تفاوت قیمت سیم و کابل برق بر چه اساسی است ؟

سیم و کابل های برق معمولا بر اساس میزان، کیفیت و خلوص مس به کار رفته در هادی قیمت های متفاوتی دارند که این تفاوت در مس استفاده شده در واقع تفاوت در برندهای مختلف است که قیمت سیم و کابل های مختلف را متمایز می سازد. البته موارد دیگری مثل استانداردهای جهانی، تنوع محصولات، جنس روکش های به کار رفته و غیره نیز می تواند در قیمت سیم و کابل ها تاثیرگذار باشد.

بورس کالا و خدمات برق و سیم و کابل برق افزار

برق افزار مفتخر است که به عنوان یکی از فروشندگان عمده سیم و کابل در بازار ایران با چندین سال سابقه در خدمت شما عزیزان باشد. شما می توانید به راحتی هر چه تمام تر سفارش خرید خود راب روی وب سایت ، واتساپ و یا در فروشگاه های فیزیکی ما ثبت نموده و کالا و خدمات خود را دریافت نمایید ما بر این باور هستیم که شما لایق بهترین  و ارزنده ترین خدمات و محصولات هستید. در فروشگاه برق افزار شما می توانید انواع سیم و کابل برای کاربرد های صنعتی ، کنترلی ، ابزار دقیق و استفاده خانگی و ساختمانی را به راحتی بیابید و با یکدیگر مقایسه نمایید.

author-avatar

درباره Soroosh.T

سروش ترابی صوفی املشی / مهندس رشته برق و الکترونیک از دانشگاه امیر المومنین/ سروش یه آدم جدی، سر سخت و شکست ناپذیره و البته بسیار مهربان است هیچ وقت با سروش های زندگیتون مخالفت نکنید! سروش یکی از بنیان گذاری های اصلی هر دو مجموعه ساختیم و برق افزار است و کوشش ها و تلاش سروش بود که سبب شد امروز در خدمت شما باشیم. " من از 12 سالگی به برق و الکترونیک و کامپیوتر علاقه مند شدم و از همان سال مشغول به فعالیت در حوزه طراحی شدم"